Het warme deken

IMG_3146

De wortels beschermen de boom

Er zijn zo van die momenten in ons leven, dat er eens serieus geschud wordt aan onze boom. Ze zijn voor iedereen anders. En toch herkenbaar.

We maken het allemaal vroeg of laat mee: een moeilijke periode op het werk, de druk van het alledaagse leven op rust, een chronisch slaaptekort, ruzie, een kindje dat serieus ziek is, je eigen gezondheid die wankelt, een relatie onder druk, …

Je staat op en voelt: ik hou dit écht lang meer vol – om dan dapper toch weer verder de dag door te ploeteren. Dat extra tandje, dat kan er nog wel bij, nietwaar. We gaan door en door en door en door en door en door…

Tot het plots even niet meer kan. Je brein er de stekker uit trekt, je lichaam niet meer wil, je geen centimeter vooruit geraakt en opstaan de zwaarste opdracht van de dag is.

Net op zo’n momenten zijn het volgens mij de wortels van de boom die verhinderen dat ie omvalt. Ik heb meer dan eens mogen ervaren dat zij je sterkhouders zijn wanneer het al te heftig wordt. Wortels zijn je ankerpunten. Ze worden reddingsboeien die je de storm doen overleven: je partner, kindjes, ouders, broers, zussen, familie, vrienden, kennissen, lieve collega’s, … Hun warmte, lieve woorden, begrip en geduld zijn de zalf op de gapende wonde. Een warm deken om je kille lijf.

En dan is daar je eigen Darth Vader

En toch… kunnen zij niet meer doen dan er… gewoon zijn. Want net in de donkerste tijden – wanneer je eigen Darth Vader zich eigen maakt van jouw hele lijf – moet je het harde werk toch zelf doen. De confrontatie met jezelf aangaan.

Ja, een diepe wonde geneest nog altijd het beste van binnen naar buiten.

Ik heb in 2015, tussen de tranen, twijfels en angst mogen ervaren dat ik tegelijkertijd enorm veel geluk heb. Ik was en ben goed omringd. Mijn warme dekentje heeft mijn hart terug opgewarmd.

Fijn eindjaar!

Dus laat vanavond de cava- en champagneflessen knallen. Ik ga dat ook doen, samen met mijn warme vrienden, waarvan ik sommigen al sinds begin van de middelbare school ken.

Op naar een nieuw en mooier 2016. Een jaartje dat we zelf kunnen maken. Honderden kleine stukjes geluk – die eind 2016 uiteindelijk ons grote geluk zullen blijken. Wedden?

Fijn eindjaar allemaal! En omhels dat warme deken. Je hebt het allemaal van tijd tot tijd eens nodig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s