Waarom Digital Minds geen elite mag zijn

Digital Minds. Een klankbordgroep om België digitaal op de kaart te plaatsen. Alexander De Croo kwam ermee af en zorgde voor een heel club slimme mannen en vrouwen (oké, vooral mannen) dat hierover mee zou nadenken

Het klinkt allemaal heel goed. En het feit dat de niet te stoppen digitale trend (het nieuwe normaal, nietwaar?) ook de aandacht van de politiek trekt, is op zich mooi en lovenswaardig.

Alleen is de aanpak wat ons betreft te besloten en een beetje nineties… Want

– In een apart clubje experten hierover praten?
– Wat met kennisdeling die inherent aan de grondslag van deze nieuw soort samenwerkingen zou moeten liggen?
– En wat met de man-vrouw-verdeling? Mij maak je niet wijs dat er geen competente talentvolle dames zijn die hier meer dan zinvolle aanvulling op kunnen geven…
– Ook de leeftijdspiramide lijkt me niet bepaald een weerspiegeling van de samenleving, terwijl het ook een redelijk autochtone groep lijkt…

Dus zeker het loven waard dat hier aandacht voor is
Alleen… Beetje too little … en misschien ook too late…?

Bij deze een warme oproep aan de politiek en Alexander De Croo: geef naast uw Digital Minds (of kroonraad of hoe je het ding ook noemt) ook een kans aan wat bottom up al leeft bij de samenleving of god betert, zelfs bij de ambtenaren. Want zij maken de digitale transitie “as we speak” al waar. Ga gerust eens googlen op http://www.club35.be of http://www.dinobusters.be – en wie weet, geraak je wel geïnspireerd voor een open dialoog die niet persé in besloten kring moet gebeuren. Je weet wel, digitaal en zo 😉

Elke Wambacq

2853269

Vicepremier Alexander De Croo lanceert Digital Minds. Het is een kroonraad van ongeveer 20 mensen die België digitaal op de kaart moeten zetten. De kroonraad moet zowel overheid als privé meer kansen bieden om de digitale weg in te slaan en zorgen voor een betere economische ontwikkeling en jobs. Een initiatief met veel goede bedoelingen, maar jammer genoeg met een verouderde manier van aanpakken.

Hamster versus expert

De geschiedenis staat bol van elites die zich doorheen de tijden gevormd hebben om uit te denken waar het naartoe moet met deze wereld. Vaak een verzameling van knappe koppen die op de één of andere manier opvallen en in een clubje gezet worden. Het zijn ook vaak de mensen die gekend zijn omwille van hun expertise die ze jaren hebben opgebouwd. Helaas is dit nu net één van de slechtste strategieën die er bestaan om tot een goede beslissing te komen.

Noreena…

View original post 553 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s