Big Bad Boss era… is over… isn’t it?

Kennen jullie het boek “No Way! Big Bad Boss era is over” van de charmante Bruno Rouffaer? Ik heb het boek zo’n anderhalf jaar geleden gelezen (als het nog geen 2 jaar geleden is, time flies…). Eens je dat boek gelezen hebt, kun je nooit meer naar leidinggevenden kijken die “blaffen” naar hun medewerkers zonder de cover van het boek imaginair in je hoofd te zien. Je kan nooit meer een hallucinant verhaal horen over leidinggevenden die eigenlijk nooit verder geraakt zijn dan de status “baas” zonder te denken “No Way”

Zo ook afgelopen week. Een vriendin van me werkt in de journalistiek. Bij een Belgische krant. Er is een reorganisatie aan de gang (waar niet tegenwoordig? het enige wat zeker is, is dat alles in beweging is). Op zich geen drama, ware het niet dat er nogal lucratief omgesprongen wordt met personeel: herplaatsen zonder uitleg, ontslaan, aanwervingen, allergie voor locatie-en plaatsonafhankelijk werken, … Ze vertelt me dat ze geloof in het bedrijf aan het verliezen is. En dat ze dat ook op het werk geuit heeft. Goed gedaan, denk ik dan – open communicatie, eerlijke feedback en durven zeggen wat op je lever ligt, komt uiteindelijk de samenwerking ten goede, niet? Alleen reageert de leidinggevende in kwestie nogal kwaad. Het kan niet zijn dat iemand gedemotiveerd is. Het is volgens die baas immers de plicht van de werknemer om te geloven in bedrijf en gemotiveerd te zijn!

Euh… Pardon?!? De plicht? Verplicht? Ik hield het niet meer – lag echt even strijk! No Way! En Poef, daar zag ik de cover van het boek weer.

Helaas in dat bedrijf was het “yes way”. Zeggen dat je medewerkers verplicht zijn om gemotiveerd te zijn, dat is toch precies hetzelfde als zeggen “je moet van mij houden”. Ooit echt meegemaakt trouwens, als 18 jarige (help, dat is intussen… 18 jaar geleden) – waarbij iemand mij letterlijk zei “je weet het nog niet, maar eigenlijk ben je verliefd op mij” (quod non!). Maar dit geheel terzijde.

Tjongejonge
Net zoals je liefde niet kan dwingen, kun je engagement van je medewerkers ook niet dwingen. Het wordt tijd dat dat besef er komt, zowel in de overheid als in private sector… Dus verplicht worden om gemotiveerd te zijn? Bestaat niet. Motivatie en respect kun je enkel “verdienen”. Door het waard te zijn. Door een goede werksfeer. Door vertrouwen te geven, dag in dag uit…

2 gedachtes over “Big Bad Boss era… is over… isn’t it?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s